Popüler Yayınlar

11 Aralık 2010 Cumartesi

Mevsim Yaprak Dökme Zamanıdır.


Güzellikler, dertler, sorunlar, üzüntülerle donatılmış mevsimler sırasıyla değişmeye devam ediyor. Her mevsimin kendine has güzelliği var. Kış gibi zorlukların çok olduğu bir mevsim öncesi olan sonbahar, gerekli önlemleri almamız açısından önemli. Sonbahar mevsiminde ağaçların yaprakları sararmaya, sonradan da bu sararan yapraklar dökülmeye başlar. Bu şekilde ağaçlar belirli bir istirahat dönemine girmiş olurlar. Hüzünlü olan bu mevsimde, yapraklar önce sararırlar, sonra kahverengi ve kırmızı renklere dönüşerek, harika bir görsel bir şölenle dökülmeye başlarlar. Ağaçlar, sonbaharda bünyelerinde sakladıkları işe yaramaz maddeleri, bu mevsimde dışarıya atarlar. Yaprak dökümü zamanı ağaçlar yapraklarındaki bütün besleyici maddeleri emmeye başlar. Bu dönemde ağaç, yapraklarda bulunan tüm yararlı maddeleri gövdenin ortasından geçen iliğe çeker, sonra işe yaramaz maddeleri yaprakları ile birlikte döker. Yaprağa sırası ile sarı, kahverengi, kırmızı rengi veren bu maddelerdir. Ağaçların yapraklarını dökme nedenlerinden biriside su ihtiyacını ölçülü bir şekilde kullanma zorunluluğudur. Zira soğuk hava şartlarında, özelikle don zamanı yaprakların hücreleri her an parçalanma durumundadır. O zaman bir şekilde parçalanıp toprağa düşecek yaprağı boşuna taşımak ve su rezervlerini onun için kullanmak bir israf olacaktır.

İnsanlarında, belirli dönemlerde ağaçlar gibi onu üzen yapraklarını dökmeye ihtiyaçları vardır. Hayatta çoğu kez çeşitli sorunlarla karşılaşırız. Bazen bu sorunların üstesinden gelemediğimiz dönemler olur ve bir bocalama devresine gireriz. Bu problemleri çözmek için bir sürü yol denemiş, fakat sonuca ulaşamamışızdır. Burada dikkat edilmesi gereken çözemediğimiz bu sorunların, başka problemlere yol açmasını engellemektir. Örneğin bir arkadaşınızla aranızda sorunlar çıktığında onu kazanma anlayışıyla kendisine yaklaşmalıyız. Davranışlarımızda hataya, hata ile cevap vermemeliyiz. Gereksiz problemleri dert haline getirmeyip, dostluk duygusunun erdemini ön plana çıkarmalıyız. Onu kazanma uğrana saplantılarımızı bir kenara fırlatmalıyız. Bir iş konusunda da başarısız olduğumuzda bunu yakınlarımızla paylaşabilme olgunluğunu göstermeliyiz. Çevremizden aldığımız destekle, zorlukları rahatlıkla aşabiliriz. Bunun için gereksiz gurur, kapris gibi duygulardan uzaklaşmalıyız. Yaşamda bir sürü hata yapabiliriz. Önemli olan dayanışma ile bunları aşmak ve hatalarda ısrarcı olmamaktır. Sartre ‘Hayatta yapılacak o kadar çok hata var ki, ayni hatayı yapmakta ısrar etmenin anlamı yoktur.’der.

Yaşamımızda ağaçların yapraklarını döküp, sıkıntılarından kurtulduğu gibi, hayatın oluşturduğu sorunları, daha büyük dertler, üzüntüler yaratmadan yaşantımızdan atmalıyız. Bu şekilde yaparak, ağaçların yapraklarını ilkbaharda yenilediği gibi, bizlerde hayatımızı yenilemelere ve değişikliklere açabiliriz.

Ahmet Güdücüoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder