
Kişi genelde yaşamında başarıyı yakalamak için didinir durur. Yaptığınız işte, spor aktivitesinde, çeşitli sanatsal faaliyetlerinizde başarılı olmak beraberinde size mutluluğu da getirecektir. Hele kimselerin başaramadığı bir işin üstesinden gelmek size daha büyük bir zevk verecektir. Geçmişi incelediğimizde bir sürü başarısızlık öyküsüne rastlarız. Buna karşın bazıları da engellere aldırmadan başarıyı yakalamak için bir sürü emek sarf etmiş ve sonunda da çoğu insanın olmaz dediği şeyleri başarmışlardır. Başarıyı elde etme yolunda bir sürü engellerle karşılaşabilirsiniz. Beraber yola çıktığınız kişiler sizi yarı yolda bırakabilir, yakınlarınız onlara zaman ayırmadığınızdan şikâyet edebilirler.
Bu gibi durumlarda kendi kendimizi sorgularız. Devam etmem mi lazım, mücadeleden vazgeçmem mi lazım diye. Burada kesin kararlı olup çabalarımızı sürdürmeliyiz. Bunu yaparken de her yönümüzle araştırıcı, sorgulayıcı olmalıyız. Kişisel gelişimle ilgili bilinen bir öyküdür. İş yaşamına yeni başlayan gençler, başarılı yaşlı işadamına bir soru sorarlar. Hayatta başarı ve mutluluğu yakalamak için bizlere neler önerirsiniz. Tecrübeli iş adamı onlara şu cevabı vermiş,
“Sizin sorunuz bana tek bir ineği olan köylüyü hatırlattı.
Bir gün, o köylüye adamın biri ineğin ne kadar süt veriyor diye sormuş
Köylü şu cevabı vermiş
“İneğim hiç süt vermez. Sütü ondan sizin almanız gerekir”
Burada nasıl ve doğru mücadele vermenin güzel bir anlatımı yapılmaktadır.
Başarılı olmak demek, zengin ve şöhretli olmak demek değildir. Kişi babadan kalma zengin olabilir, kişi tanınmış ta olabilir. Bu durumuna başarısıyla erişmemiştir. Başarıya giden yolda yapılmak istenen hedefte çok önemlidir. Bir kişiye kötülük eden istediğini yapmış olabilir. Fakat bir hastanın hayatını kurtaran doktorda hedefine ulaşmıştır. Burada iki kişide yaptıklarında başarılı olmuşlardır. Ama kötülük yapan kişi iyi niyetli olmadığından bu bir başarı sayılamaz.
Başarılı olmak öğrenilebilen bir davranış tarzıdır. Yaptığımız işlerin sonuçlarını doğru değerlendirebiliyorsak, kendimize değil uyguladığımız sisteme, prensiplere güveniyorsak başarımız devamlı olur. Yani başarı bilimin ışığında ve bilimsel uygulamalarla sürekli bir hal alır.
“Her günü, topladığınız hasada değil, ektiğiniz tohumlara bakarak değerlendirin "Robert Louis Stevenson"ın bu güzel sözü başarı sözcüğünden ne anladığımızı çok güzel ifade etmektedir.
Ahmet Güdücüoğlu